appelflap

Een heerlijk vieruurtje  is een appelflap. Of lunch, ik zal er niets van zeggen...
En eigenlijk niet eens zo veel werk!

Bereidingstijd: 15 minuten + 20-25 minuten bakken.


n o d i g



  • een appeltje *
  • een mes
  • kaneel en/of suiker naar smaak
  • een vel bladerdeeg of van die vierkantjes uit de diepvries, licht ontdooid
  • beetje melk
  • een oven 

* in plaats van een appel kan je ook bessen, abrikozen, confituur, chocolade, gehakt, fetakaas, ... gebruiken. Laat je eens goed gaan. 


b e r e i d i n g 



Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Voeg een beetje suiker en/of kaneel toe voor de smaak. 





Spreid het bladerdeeg uit. Ik werk het liefste met van die vierkante velletjes uit de diepvries (van 15cm x 15cm denk ik), maar in tijden van coronaschaarste moest ik me 'behelpen' met een rond vel vers bladerdeeg. Arme ik ;)

Om toch handelbare deeglapjes te krijgen, maakte mini-me mooie rondjes met een kommetje en een mes. 





Leg in het midden van elk deeglapje een klein hoopje vulling. Maak de randen van het deeglapje nat met wat melk. Je kan een borsteltje gebruiken, maar ach, de natuur heeft je 10 van die handige dingen gegeven waar je ook prima mee aan de slag kan.
Eigeel kan ook, in plaats van melk. Of plantenmelk.

Vouw toe. Met vierkante deeglapjes vouw je van punt naar punt. Duw de randjes goed samen. Op de appelflap doe je ook een laagje melk. Dit geeft een glanzend effect bij het bakken. Eigeel kan ook. Besprenkel eventueel met wat suiker.












Het resterende deeg vouw je bij elkaar en kneed je even zachtjes en rol je weer dun uit, ik heb er nog 2 flappen uit gekregen. 

Klaar? De oven in! 20-25 minuutjes op 180 graden. 



En daarna is het ieder voor zich en het recht van de sterkste. Succes, en smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test