brood zonder kneden - overnight

Brood zonder kneden. Het klonk zo goed, dat ik na een blogpost van de Facebookpagina Onder Stoom, ook aan het experimenteren ben geslagen en het recept schaamteloos hier kopieer. Met toestemming!

Wat heb je nodig: een minimum aan ingrediënten, een grote beslagkom en een dutch oven of iets wat er voor kan doorgaan. En als je dat niet hebt, geen nood... het kan ook op een bakplaat of in een bakblik, gecombineerd met een schaal water onderin de oven.

Tenslotte is dit koken in tijden van plantrekkerare!

Bereidingstijd: 6x5 minuten en dan 12+1 uur laten rusten en ook iets van 40 minuten bakken. 


n o d i g

  • 500 g broodbloem, naar keuze wit of bruin ...
  • 390 ml lauw water, (25-30 graden C)
  • 20 gr zout
  • 1 gr droge gist (gist uit een zakje) = ¼ theelepel
  • grote beslagkom
  • een vork
  • bakpapier
  • een creusetpot of andere kookpot met deksel
    of
    een ovenschaal of bakplaat in combinatie met een schaaltje water
  • een smartphone


w e r k w i j z e


Deeg prepareren


Prepareer het deeg dik 12 uur op voorhand. Doe de droge ingrediënten (bloem, zout, gist) bij mekaar in de beslagkom. Roer even kort door mekaar.  Giet er het lauwe water in 2-3 keer bij, roer met een vork bloem en water door mekaar tot alle bloem in het deeg is gewerkt. Het deeg is grof, misschien vol klonters, niet echt elastisch. Huh? Dat is rommel!

Don't worry. Trust the process!


Dek de kom af en laat de bloemprut 20 minuten rusten op kamertemperatuur.




Vouwen


Nu ga je het deeg 5x "vouwen". Deze stap kan je ook prima overslaan maar je eindproduct zal een beetje anders zijn. Het vouwen zorgt er ook voor dat het deeg niet te erg gaat plakken aan de kom tijdens het rijzen overnacht.

Update hierover volgt later als ik nog eens een brood ga bakken en dan zonder dat vouwen. 

Na 20 minuten mag je even met het deeg spelen. Strooi je een handje witte bloem rondom op de rand waar het deeg de de wanden van de kom raakt. Bestuif ook je hand met bloem.

Neem dan het deeg stevig vast aan de rand, en vouw het over het midden. Ga zo rond in 4-5 keer, tot je de kom bent rondgegaan. Dek weer af.

Laat opnieuw 20 minuten rusten.


Herhaal dit proces 5 keer. Je zal bij elke beurt merken dat je deeg mooier wordt.
Gluten at work here!







Snap je nu waarom je telefoon bij de benodigdhedenlijst staat? Precies. om te Candycrushen tijdens het wachten. En de timer is misschien ook wel handig.


Nachtje doordoen


Dek de beslagkom af met een deksel of plasticfolie. Laat nog een klein gaatje voor gasuitwisseling. Zet op een warm plekje (20-23 graden) en uit de tocht. Een dekentje erover of de kom in de oven zetten helpt ook 
Laat minstens 12 uur rijzen, langer kan ook.

Niet eerlijk. Deeg mag rijzen en wij moeten in ons kot blijven. Snif.


Doughmorrowland


Na een nachtje stevig fuiven op Doughmorrowland, is het deeg redelijk murw. De gistbellen hebben het deeg gekneed voor jou. 

Lazy housewife frenzy! 

Je ziet zelfs beweging als je goed kijkt. It's alive! 

Bestuif een proper werkvlak met bloem. 
Maak het deeg nu los uit de beslagkom met de hand of met een pottenlikker en leg het op het bebloemde werkblad. Het deeg stort in, maar dat hoort erbij. Voel hoe heerlijk zacht het is geworden... 


Maak van het deeg (zonder te kneden!), met zachte hand een bol. Bij het opbollen vouw je de randen van het deeg naar onder en geef je het deeg een gelijkmatige, ronde vorm.

Leg die deegbol in de ondertussen met bakpapier beklede kom. Bestuif de bovenkant van het deeg met wat bloem.

Dek af, laat nog eens 50 minuten rijzen.






Laat voor het einde van de rijs de oven voorverwarmen op 230 graden. 
Zet je (gietijzeren) pot of bakplaat al mee in de oven, zodat die mee op dezelfde temperatuur komt.

Bakken maar...


Hef als de oven op temperatuur is, het deeg met bakpapier en al op en leg het in de gloeiende pot / kom / op de bakplaat.

  1. Dutch oven
    Gebruik je een dutch oven (een kookpot of grote pan), zet dan het deksel op de pot. In dat geval zal de stoom uit het deeg zijn werk doen in de kookpot. Bak 30 minuten mét deksel, daarna nog 10 minuten zonder.
  2. Open bakvorm of bakplaat
    Gebruik je een open vorm of leg je de bol deeg met bakpapier los op een hete bakplaat, zet dan een bakje kokend water onderin de oven, dit vervangt het stoomeffect van de Dutch oven. 
    30 -40 minuten bakken. 


Bij deze wil ik een warm pleidooi houden voor ovenwanten of pannenlappen. 230 graden is net als het coronavirus. Je ziet het niet, maar het kan genadeloos toeslaan als je je niet aan de basismaatregelen houdt. Be safe! 

KLAAR!


Je hebt je tijdens het bakken kunnen bedwingen. Knap zo! 
Nog even. Heel even. Haal het gebakken eindproduct uit de oven en verwijder het bakpapier. Hou je oor er dicht bij. Luister naar het zingen van het brood... krakkerdekrak, krak, knisper.... Voor dit fenomeen is vast een fancy term die ik niet ken. 

brood uit de dutch oven (een kookpot met een
multipurpose siliconen deksel in mijn geval)

50% wit en 50% bruin broodmeel
in open vorm met water apart in de oven





















Hou je nog even sterk en snijd na enige afkoeling je brood aan. Het is zoooooooooo lekker, nog warm, gesopt in olijfolie met Italiaanse kruiden. Of met een klodder choco er op. Wat mozzarella. Een schelleken kaas. 
Wat je er ook wil opsmijten, die lachende koe desnoods, of boterhamworst van de witte producten. Eet! Geniet!
Bewaar (wat er nog over is van) het brood in een broodtrommel of een katoenen of papieren zak.  Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test