labneh

Ken je labneh? Indien niet, hoog tijd om het te leren kennen!

Deze frisse zurige kaas uit het Midden Oosten is namelijk super lekker. Traditioneel wordt deze geserveerd met olijfolie en een kruidenmengsel zoals za'atar. In landen als Libanon heeft ieder gezin zijn eigen recept en staat dit dagelijks op tafel. De ene verkiest zijn labneh van romige Griekse yoghurt, de ander van zure yoghurt... er schijnen zelfs familievetes over te bestaan!
In Nederland kennen ze het ookals hangop.

Het is ook echt heel gemakkelijk om te maken. Yoghurt en wat zout mengen, in een doek ophangen en laten uitlekken. That's it. Easy peasy yoghurt cheesy.

Technisch gezien is het geen kaas maar een yoghurtbereiding ... maar ach. Dat is spijkers op lage olijfolie zoeken.

Bereidingstijd: 10 minuten en 24-48 uur laten rusten.

n o d i g 


  • yoghurt (zie basisrecept)
  • zout
  • kaasdoek of een schone keukenhanddoek of propere zakdoek
  • een vergiet
  • een opvangbakje
  • een haak of een touwtje

Spoel het doek dat je gaat gebruiken goed uit, het laatste wat je wil is dat je kaas naar Lentefris smaakt ;)


w e r k w i j z e


Voeg een schepje zout toe aan de yoghurt. Wees zuinig, achteraf toevoegen kan altijd nog. Het zout geeft niet alleen smaak, maar zorgt ook voor een betere vochtafdrijving. Roer goed door.





Installeer een kom met daarin een vergiet met daarin het doek gedrappeerd.

Als je een staand vergiet gebruikt kan dat ook in de gootsteen natuurlijk. Heb je geen vergiet, dan kan je het doek in een soepkom leggen. Of vraag even aan kind of partner om het vast te houden. Je komt er wel uit. 




Giet de yoghurt in het doek en laat even rusten, als het goed is begint het al snel te lekken. Knoop de uiteinden aan elkaar (overlangs) en hang op met een haak of touwtje. Aan een knop van een keukenkastje boven de gootsteen is ideaal. Ergens anders kan uiteraard ook, maar zet er wel een bakje onder, je zal schrikken hoeveel vocht er uit komt!

























Laat 24 uur hangen voor een smeerbaar kaasje.

Heerlijk met wat kruiden en olijfolie.

Serveer met za'atar, geroosterde sesamzaadjes, wat sumak, citroensap of Italiaanse kruiden.
Lekker op een toastje of Turks brood, ...

Of gewoon, met een lepel.
Who's judging? No one!






Laat je het tot 48 uur hangen, dan wordt de kaas droger en steviger. Als je zo veel geduld hebt, tenminste.

Maar dan kan je er balletjes van rollen, die je dan weer in een afgesloten potje kan bewaren in olijfolie, voor later.

Later? Muhahahaha! Sure.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test