BASIS: yoghurt

Yoghurt is gezond: het is geweldig voor je darmflora en het bevat een heleboel extra vitaminen.
Je kan ook heel wat lekkers maken met yoghurt als basis: labneh, ayran, lassi...
Of met yoghurt als starter, zoals witte kaas. Of als ingrediënt bij barbecuesausjes, dipjes ...

Zelf yoghurt maken is eenvoudig en je spaart er veel geld mee uit. Alles start met wat bestaande yoghurt en melk. Yoghurt bevat levende bacterieën, die zich voeden met melksuikers en die zich razendsnel vermeerderen. In no time wordt melk op die manier zelf yoghurt.

Natuurlijke volle yoghurt werkt heel goed, ik heb goedkope Griekse yoghurt gebruikt van de supermarkt en dat ging ook zeer goed.

Bereidingstijd: 10 minuutjes + 8-24 uur laten rusten.


n o d i g


  • een kookpot 
  • een lepel of garde om te roeren
  • pure yoghurt: ongeveer 100 gram per liter melk 
  • een kookthermometer (handig, niet noodzakelijk)
  • een pak melk, liefst volle, UHT gaat heel goed
  • een seuzzeke

Was je materiaal goed af, om het fermentatieproces niet te belasten met andere bacterieën. Steriliseren hoeft niet.

w e r k w i j z e


Giet de melk in de pot en verwarm. Roer zachtjes om te vermijden dat de melk aan de bodem aanzet.





Verwarm tot 37-40 graden, de ideale temperatuur voor de yoghurtbacterieën. Je kan dit meten met een simpele kookthermometer, maar geen nood als je dat niet in huis hebt. Gebruik dan je pink: wanneer de melk lichaamstemperatuur bereikt heeft is het ideaal, dan voelt het niet warm en niet koud. 




Giet de yoghurt bij de melk en roer goed door elkaar.




Dan moet het mengsel rusten, zo kan de yoghurt rustig kweken.
Ideaal is het wanneer de temperatuur van een 37 graden zo lang mogelijk behouden blijft. Dan gaat het proces het snelst.

Er zijn speciale yoghurtmakers op de markt die dat regelen. Er zijn ook speciale thermoskannen waar je kokend water in kan gieten die de warmte lange tijd garanderen. Die zijn goedkoper en verbruiken geen stroom. 

Geen yoghurtmaker? No worries. Je kan het mengsel in een grote gewone thermoskan gieten. Of nog simpeler, alles in de pot laten, afdekken met een deksel en deze inpakken met een dekentje ter isolatie. Zo blijft de temperatuur veel langer stabiel. 





Zet de pot op een warme beschutte plek of in een kast. Vermijd volle zon of een te hoge verwarming. Te warm of te koud vinden de bacterieën niet fijn, maar ze zijn gelukkig nogal verdraagzaam. Te warm is wel goed voor andere organismen, maar die wil je niet. 





Laat lekker staan, de magie gebeurt in stilte. Het kan 8 tot 24 uur (of zelfs langer) duren (afhankelijk van de kwaliteit van de startyoghurt, de temperatuur, hoe zuur je het eindproduct wil hebben... ).
Ga af en toe eens kijken, en ruik: het zou gewoon lekker naar yoghurt moeten ruiken.

Proef: hoe langer het mengsel staat, hoe meer melksuikers worden omgezet en hoe zuurder de yoghurt wordt.

Drijft er geelgroen vocht op de yoghurt, of lijkt het wat  'gebarsten' met wat waterig vocht tussen? Niet panikeren, de yoghurt is niet verkouden of bedorven!
Dit is perfect normaal, dit is een beetje melkwei en dat hoort bij het proces. 

Ruikt het vies, dán is er iets misgelopen, maar die kans is klein als je schoon hebt gewerkt en de melk op een niet te warme plek hebt laten staan. Gebeurt er echt niks na 24 uur, dan was de yoghurt niet levend genoeg of is er iets anders misgelopen.





Wanneer de consistentie en geur en smaak naar wens zijn, kan je de yoghurt verdelen over goed schoongemaakte potten (steriliseer ze desnoods) en bewaren in de koelkast. De koude temperatuur stopt het fermentatieproces en houdt langer vers. Je kan er vlot een weekje mee voort. 





Hou een beetje over voor de volgende keer. Je kan yoghurt in theorie eindeloos vermeerderen, maar in de praktijk blijkt toch dat je na een tijd best een nieuw potje yoghurt inzet als starter. Probeer ook eens met een andere soort yoghurt! Turkse, Bulgaarse, Griekse, rechtsdraaiende of linkskolkende... 

Voor plantaardige melken is de werkwijze ongeveer hetzelfde. Gebruik dan zeker ook plantaardige yoghurt als starter, aangezien dat andere bacterieculturen zijn die geen melkzuren nodig hebben. Ik heb er weinig succes mee gehad tot hiertoe, maar laat dat je vooral niet tegenhouden. Op het internet staan tal van filmpjes en recepten.

Veel experimenteerplezier!

Oh, en geef het dekentje terug aan de rechtmatige eigenaar :)







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test