brood zonder kneden - snel

Op Youtube vond ik nog een filmpje dat mijn aandacht trok. Een snellere versie van het no knead brood. Een testje waard!

Bereidingstijd5 minuten en dan 2 uur + 1 uur laten rusten en ook iets van 30 minuten bakken. 


n o d i g



  • 500 g broodbloem, naar keuze wit of bruin 
  • 250 ml warm water. Niet te heet, net te verdragen op je handen (te heet doodt je gist). 
  • 0,5 eetlepel zout 
  • 0,5 eetlepel droge gist (uit een zakje) 
  • grote beslagkom 
  • een vork 
  • extra witte bloem om te bestuiven 
  • bakpapier 
  • een ovenschaal of bakplaat in combinatie met een schaaltje water
Dit deeg bewaart prima tot 2 weken in de koelkast, schijnt. Als je voor meerdere broden deeg wil maken, dan verdubbel of vervierdubbel je de hoeveelheden gewoon. Wel een grotere container gebruiken voor de explosieve rijs!

w e r k w i j z e


Deeg prepareren


Giet het water in de beslagkom en voeg de gist toe. Roer even kort door mekaar. Voeg dan het meel toe, en dan het zout. Roer met een vork bloem en water door elkaar tot alle bloem in het deeg is gewerkt. Het deeg is grof, misschien vol klonters, niet echt elastisch. Komt goed!

Dek de kom af en laat het mengsel 2 uur rusten op kamertemperatuur.


Dough!


Twee uur later is het goedje geëxplodeerd. Cool!
Bestuif een proper werkvlak met wat bloem.

Maak het deeg nu los uit de beslagkom met de hand of met een pottenlikker en leg het op het bebloemde werkblad. Het deeg stort in, maar dat hoort erbij. Het is super fluffy.

Maak van het deeg (zonder te kneden!), met zachte hand een bol. Bij het opbollen vouw je de randen van het deeg naar onder en geef je het deeg een gelijkmatige, ronde vorm.

Leg die deegbol op een bakpapier. Dek af (bijvoorbeeld met de omgekeerde lege kom) en laat nog eens 50 minuten rijzen.




Laat voor het einde van de rijs de oven voorverwarmen op 230 graden.  Zet je bakplaat al mee in de oven, zodat die mee op dezelfde temperatuur komt.

Terwijl de oven opwarmt, haal je je deeg tevoorschijn.

Het recept dat ik volgde deed nog een paar aanpassingen: insmeren met gesmolten boter en bestrooien met sesamzaadjes.


Vervolgens gingen zij het brood insnijden, dat zorgt ervoor dat de vorm wat behouden blijft en het brood gecontroleerd uitzet tijdens het bakken. Snijden in de rand rondom, en bovenaan.

Het eindresultaat zag er waanzinnig lekker uit, dus heb ik het recept helemaal gevolgd.


Bakken maar...


Als de oven op temperatuur is, schuif je het deeg met het bakpapier op de bakplaat.
Zet ook een kom met kokend water onderin de oven.

Bak 30 minuten in de oven.


KLAAR!


Laat even afkoelen en haal uit de oven. De korst knispert nog lekker na...

Mijn brood was helaas wat te hard gebakken. En het insnijden was niet echt super goed gedaan bovenop (je moet echt door het deeg snijden met een vlijmscherp mes).

Maar lekker! Lekker!




Eindbedenking


De korst is krokanter dan die van het brood van het andere recept, die is wat harder.

Eigenlijk was dit brood net een grote pistolet. Natuurlijk kan de boter en het gebruikte meel (100% wit versus meer grof meel in de andere broden) daar ook een rol in spelen. De sesamzaadjes zijn een lekkere toevoeging. Maar dat had bij het andere brood vast ook gekunnen.

Ga en probeer! Andere melen, snijden of niet snijden, in bakblikken of los, insmeren met boter of niet, met maanzaad, suiker, ...

Laat ook je favoriet weten :D


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test