appelmoes


Wij eten regelmatig verse warme appelmoes. Bij kip of beuling, of bij vanilleijs of pudding. En het is zo makkelijk te maken... Je kan het meteen opeten, of een paar dagen tot heel lang bewaren, afhankelijk van hoe je het bereidt en bewaart. 

Ook van ander fruit, dat bv. dreigt slecht te worden of bij een te grote oogst, maak ik moes (tijdelijk houdbaar) of confituur (lang houdbaar). Zie onder. 

Bereidingstijd: 10 minuutjes + eventueel een paar uur laten afkoelen.


n o d i g



  • een kookpot 
  • een "patattenstoemper" of een vork
  • een aantal appeltjes - ik neem meestal 2 appels per persoon. 
  • bodempje water
  • als je wil bewaren: glazen potje(s) met passend deksel. 
  • Suiker of kaneel naar keuze. 





b e r e i d i n g 


Eerst de basis: appeltje schillen en in blokjes snijden. Breng op smaak met wat citroensap, kaneel, suiker*... 

* Hoe meer suiker, hoe langer houdbaar, maar je moet dan wel van mierzoet houden.
Ook heerlijk met wat verse gember en kurkuma. Of wat blauwe bessen, rabarber, frambozen ... 




Breng de appelstukjes aan de kook in een bodempje water. Dek af met een deksel tot het allemaal goed kookt en pruttelt. Als de appeltjes zacht worden, geef ze al eens 'ne goeie stoemp'.




















Laat het deksel er dan af en verlaag het vuur, maar laat het geheel wel lekker pruttelen en verdampen. Blijf roeren en af en toe stoempen tot je voelt dat het heel vlot gaat en je de consistentie van appelspijs krijgt. Dan is het klaar. Wil je het winkelappelmoesfijn? Grijp een staafmixer en mix erop los als was je David Geutta.

(I know. Stick to the day job ...)


Schep op een bordje voor directe consumptie, of in een potje om nog even te bewaren. 

Schep de moes nog heet in het glazen potje en laat het omgekeerd volledig afkoelen. Zo trekt de afkoelende lucht het potje vacuum. En blijft het ongeopend wel even houdbaar. Helemaal afgekoeld mag het weer rechtop!

Als je heel veel suiker hebt gebruikt en als het potje gesteriliseerd is, kan je de appelmoes lang bewaren. Ik heb hier geen suiker gebruikt, ik hou van de pure smaak. Maar dan blijft het dus maar enkele dagen goed, in de koelkast. 





f r u i t m o e s 


In dit voorbeeld moest ik plaats maken in mijn diepvriezer voor wat anders. Ik gebruik dit soort bevroren fruit graag voor mijn yoghurt bij het ontbijt. Of ik maak er ijs van in de blender. Maar nu dus ook confituur.

De stapjes zijn dezelfde als voor de appelmoes, alleen heb ik er een flinke dot gewone rietsuiker overheen gedaan. Met geleisuiker of wat extra gelatine wordt het sap dikker, en lijkt het meer op confituur.

Dit kan met denk ik elk soort fruit, en met diverse mixen van fruit.

Hint: rabarber, aardbei en citroen. Dat is de lekkerste combinatie ooit.  










Geen opmerkingen:

Een reactie posten

comment form message test